مراکز داده مطمئن، کارآمد و در دسترس
مرکز داده (Data Center ) به مجموعه ای از سرویس دهنده ها، زیرساخت های ارتباطی-امنیتی و تجهیزات دسترسی اطلاق می گردد که به منظور میزبانی سرویس های شبکه ای و نگهداری و پشتیبانی از سرویس های تحت شبکه به کار گرفته می شود. مراکز داده متشکل از اجزای ضروری زیرساختی می باشند که کار پشتیبانی از اینترنت، تجارت الکترونیکی، و بخش های ارتباطات الکترونیکی را بر عهده دارند. یک مرکز داده می تواند سرویس های ذخیره سازی، مدیریت، پردازش و تبادل اطلاعات دیجیتال را ارائه دهد و همچنین به مکانی جهت فراهم آوردن سرویس های کاربردی و یا مدیریت پردازش های اطلاعاتی تبدیل گردد. بنابراین ایجاد چنین مكاني در جهت متمرکز نمودن سرورهای شبکه و استفاده از منابع مشترک، از عوامل مهم و تاثیرگذار پیشبرد كاري سازمان های امروزی تلقی می گردد.
سازمان ها، شرکت ها، و افراد می توانند با به کارگیری سرویس های ارایه شده از طرف مرکز داده؛ وب سایت ها، اطلاعات و سرویس های مبتنی بر شبکه خود را بر روی اینترنت و اینترانت راه اندازی کنند. مرکز داده، بسته به نوع کاربردی که برای آن تعریف شده است، می تواند به عنوان یک مرکز پردازشی، مرکز ذخیره داده، مرکز جمع آوری داده و یا تمامی این موارد عمل کند. مراکز داده بسیار عظیم و متنوعی در سرتاسر شبکه جهانی اینترنت در حال سرویس دهی هستند که برخی از این مراکز استفاده تجاری محدود درون سازمانی دارند و برخی دیگر در اینترنت به صورت تجاری و یا عمومی قابل استفاده هستند.
مشخصات:
در ماه آپریل سال 2005 میلادی، انجمن TIA با طراحی استاندارد TIA-942 مبادرت به تعریف مشخصات زیرساخت های مخابراتی برای مراکز داده نمود و با این اقدام به نیازهای صنعت IT و مخابرات پاسخ داد که این اتفاق اولین استاندارد خاص برای زیرساخت مراکز داده را رقم زد.
استاندارد TIA942 به منزله راهنمایی برای طراحان مراکز داده است که در فرآیند های توسعه ساخت و ساز موارد ذیل را پوشش خواهد داد:
- فضا و طرح سایت
- زیرساخت کابل کشی
- لایه بندی اطمینان
- ملاحظات زیست محیطی
حضور پررنگ شرکت اندیشه نگار پارس در این حوزه :
شرکت اندیشه نگار پارس طی سال های گذشته با بهره گیری از این استاندارد و نیز دیگر استاندارد های رایج در این حوزه نظیر استاندارد BICSI, نسبت به ساخت مراکز داده قابل اطمینان و معتبر اقدام کرده و تلاش کرده تا سرمایه گذاری سازمان های مختلف را در حوزه IT به حداکثر برساند.
این طراحی در ابتدای فرایند های توسعه ساختمانی آغاز و شامل تلاش هایی در سراسر تخصص های مختلف از جمله : مخابرات، برق، معماری و HVAC است. این شرکت با استناد بر استاندارد های بین المللی و استاندارد TIA-942 و نیز با شناخت کامل نسبت هر یک از اجزای مرکز داده و سیستم های مورد پشتیبانی از آن نسبت به برنامه ریزی، طراحی و اجرا آن ها با یکدیگر برای افزایش قابلیت اطمینان، در دسترس بودن منابع و پشتیبانی حداکثری از تکنولوژی های نوین آینده اقدام می کند. اما بی توجهی و عدم شناخت و نبود تجربه کافی در طراحی مراکز داده سبب خسارات زیان باری نظیر: شکست هزینه های سازمان، منسوخ شدن زود هنگام ساختار و عدم دسترس پذیری کامل خواهد شد.
طراحی و اجراء زیرساخت فیزیکی مرکز داده
طراحی مراکز داده از حساسیت بسیار بالایی برخودار بوده و نیازمند بررسی های دقیق و کارشناسانه و در نظر گرفتن فاکتورهای متعدد و خاص هر سازمان جهت طراحی این مراکز می باشد. در حال حاضر مجموعه اندیشه نگار پارس در راستای راه اندازی مراکز داده، خدمات ذیل را طبق مشخصه های هر سازمان به مشتریان خود ارائه می نماید:
- نوع Applicationهای به کار گرفته شده
- تعداد کاربران
- قابلیت توسعه پذیری (Expendability)
- مقیاس پذیری (Scalability)
- امنیت
- مدیریت پذیری (Manageability)
- قابلیت اطمینان (Reliability)
- میزان در دسترس بودن سرویس (Accessibility)
- توانایی های فنی تیم کارشناسی
در نظر نگرفتن کلیه جوانب در مراحل طراحی می تواند لطمات جبران ناپذیر یا هزینه های بسیار سنگینی را برای یک سازمان به دنبال داشته باشد. به همین دلیل طراحی این گونه مراکز نیازمند داشتن تجربه و دانش بالایی در این زمینه می باشد.
همانطور که ذکر شد، تنها استفاده از تجهیزات پیشرفته برای پیاده سازی یک مرکز داده مطمئن کافی نیست و عوامل مختلفی مانند سیستم های کابل کشی ساخت یافته، سیستم برق و ژنراتور ها، سیستم های تهویه، سازه مقاوم، سیستم های اطفاء حریق و ... نقش بسزایی در ایجاد اطمینان و ضمانت کارکرد یک مرکز داده ایفا می نمایند. برای اثبات این موضوع کافی است تنها لحظه ای خطرات بلایای طبیعی و مشکلات متعددی نظیر آتش سوزی، قطعی برق و ... که یک مرکز داده را تهدید می نماید، تصور نمود. به همین دلیل کلیه استانداردهای مربوط به طراحی ساختار فیزیکی طراحی مرکز داده در استاندارد هایی نظیر TIA942 به صورت دقیق مطرح و مورد بررسی قرار گرفته است.
اندیشه نگار پارس هم اکنون با بکارگیری مجربترین نیروهای فنی و نظارت دقیق بر کار آنها توان انجام کلیه مراحل طراحی و ساخت ساختار فیزیکی مرکز داده شامل مقاوم سازی بنا و مقاومت در برابر زلزله ،سیستم های تهویه هوا، سیستم اطفاء حریق، درب های ضد حریق و ضد انفجار، دوربین های کنترلی، سیستم های کنترل تردد، سیستم روشنایی، سیستم خنک کننده، سیستم برق شهری، UPS و ژنراتور، چاه ارت، شبکه و ... را مطابق با استاندارد بین المللی TIA942 دارا می باشد.